Click on the picture to get a full size format.
Use the 'back'-button of your browser to return to this page.
Klik op de figuur voor een groot formaat foto.
Gebruik de 'terug'-knop van de browser om naar deze pagina terug te keren.


Krakow - Rynek Glowny

De grote markt van Krakow is een van de grootste in Europa. Zij is onmogelijk op een enkele foto af te beelden, tenzij vanuit de lucht. De twee grote gebouwen in het midden zijn de lakenhalle en een restant van het oude stadhuis (toren). De lakenhalle herbergt nu een deel van het 'Nationaal Muzeum' en een marktplaats voor folkoristische 'hebbedingetjes' (foto's : binnenzichten). Naast de bovengrondse eet- en drinkgelegenheden is er ook een ondergrondse in de oude gevangenissen onder het stadhuis. In mijn studententijd was dat een zeer mooie en exclusieve gelegenheid. Nu iets minder maar toch nog de moeite. Het standbeeld is dat voor Adam Mickiewicz, een van de boegbeelden van de Pools-Litouwse literatuur.

 

Krakow Rynek Glowny 012  Krakow Rynek Glowny 008  Krakow Rynek Glowny 006  Krakow Rynek Glowny 004

Krakow Rynek Glowny 020  Krakow Rynek Glowny 017  Krakow Rynek Glowny 016  Krakow Rynek Glowny 019  Krakow Rynek Glowny 015  Krakow Rynek Glowny 013

Krakow - Kosciul Mariacki

De O.L.V. kerk in een van de hoeken van de grote markt. Ze bevat een prachtig altaarstuk van Wit Stworz (Veit Stoss). De grote toren diende in vroegere tijden ook als uitkijkpost. In de 12de en de 13de eeuw werd Polen door de Tataren onder de voet gelopen en tijdens hun onverwachte aanval op de stad, blies de torenwachter nog het alarm (hejnal), maar werd tijdens de uitvoering daarvan van de toren geschoten door een Tataarse pijl. Ter herinnering wordt nog elk uur, dag en nacht, het hele jaar door, dit 'hejnal' geblazen en telkens onderbroken precies daar waar het ook die eerste keer werd onderbroken. Op het middaguur wordt het zelfs over het hele land via de radio uitgezonden. Er is ook nog een legende betreffende de beide torens, die door twee naijverige broers zouden zijn gebouwd, in een wedstrijd 'om ter grootst'. De verliezende jaloerse broer zou de andere dan vermoord hebben met een mes dat op een van de hoeken van de lakenhalle werd bevestigd.

 

Krakow Rynek Glowny 005

Krakow - Ulica Kanonicza

De 'ulica Kanonicza', een typisch straatje uit de oude stad, nabij de Wawel-burcht (te zien op de achtergrond van de middelste foto). In dit straatje bevindt zich het aartsbisschoppelijk paleis.
Een deel ervan is nu een museum ter nagedachtenis aan paus Johannes Paulus II.

 

Krakow Ulica Kanonicza 008  Krakow Ulica Kanonicza 004  Krakow Ulica Kanonicza 001

Krakow - Planty

De 'groene ring' rond de stad: de 'Planty'. Het stadspark ligt niet ergens in de stad, maar ligt er in een grote ring omheen, op de plaats van de vroegere stadsmuren, op een bewaard stukje
stadsmuur na, bij de stadspoort 'Brama Florianska', de St Floris-poort.

 

2004 Krakow Miasto 023  2004 Krakow Miasto 024

Krakow

Links het rectoraat van de universiteit 'Universitet Jagiellonski'. Het historische hoofdgebouw van de universiteit is echter het 'Collegium Maius' in de oude stad. Het is warm aanbevolen voor een bezoek, maar ik heb er geen eigen foto's van (je mag er geen maken). Copernicus was er een van de beroemdste studenten.
De middelste foto betreft een van de oudste in gebruik zijnde kerkjes van Krakow (10de eeuw) dat staat op een hoekje van de grote markt. De foto rechts toont het Slowacki-theater. Slowacki was een ander kopstuk uit de Pools-Litouwse literatuur en eigenlijk een rivaal van Mickiewicz.

 

Krakow University  Krakow Oldest Church  Krakow Teatr Juliusz Slowacki

Krakow - Brama Florianski and Barbakan

In het midden de St Floris-poort. Links twee zichten op de 'Barbakan', oorspronkelijk een voor de stadspoort gebouwd versterkingselement ter verdediging van die stadspoort. Rechts een zicht op de poort en een bewaard stuk van de stadsmuur gezien van in de stad.

 

Brama Florianska/Krakow03  Brama Florianska/Krakow02  KrakowMiasto008  KrakowMiasto012  KrakowMiasto010

Krakow - Wladyslaw II Jagiello

Een standbeeld voor koning Wladyslaw II Jagiello, die samen met zijn neef Witold (grootvorst van Litouwen), in het begin van de 15de eeuw de Duitse ridderordes versloeg in de slag bij Grunwald (Tannenberg). Deze hadden reeds grote delen van de Baltische kust veroverd op de Polen en de Balten. De Duitse 'Drang nach Osten' zal enkele eeuwen later echter terug opduiken en een permanente dreiging blijven. Met Jagiello en Witold werden Polen en Litouwen een personele unie onder de Poolse kroon, die zich later omvormde tot eenn grote staat : de 'Republiek van beide naties'

 

KrakowMiasto022  KrakowMiasto017  KrakowMiasto019

Krakow - Wawel

De Wawel-burcht, eeuwenlang het verblijf van de Poolse monarchie. Onderaan links de ingang tot de Wawel-burcht. Onderaan in het midden een 'huisconcert' op middeleeuwse wijze in de koninklijke vertrekken op de Wawel. Rechts een zicht op de Wawel-kathedraal vanop het Wawel-plateau. Opvallend is de gouden koepel van de Zygmunt-kapel.

 

Wawel03

Wawel05  Wawel23  Wawel10

Krakow - Katedra na Wawelu

Binnenzichten in de Kathedraal. Links twee foto's met de de sarcofaag van St-Stanislaw, die in de elfde eeuw tijdens het opdragen van een mis werd vermoord in opdracht van de toenmalige koning Boleslaw. Het is nagenoeg hetzelfde verhaal als dat van Thomas Becket een hele tijd later in Engeland. Rechts een foto van het witte graf van koningin Jadwiga, ook al een heilige, en een foto met de sarcofaag van J.Pilsudski, iets minder heilig. Pilsudski was degene die Polens onafhankelijkheid kon terugwinnen, na de val van de drie grote keizerrijken (Pruisen, Rusland en Oostenrijk-Hongarije) in de Eerste Wereldoorlog. Hij slaagde er ook in de troepen van Lenin uit Polen te verjagen (het 'wonder van de Wisla'), zodat Polen (en Europa?) geen deel van de sovjetrepublieken werd, zoals Witrusland en Ukraine. Toen Polen na de Tweede Wereldoorlog dan toch in Russische handen kwam, werd zijn nagedachtenis zwaar door de overheid besmeurd. Men plaatste hem in het rijtje van Mussolini en Hitler. De bevolking heeft zich daar echter op spectaculaire wijze steeds tegen verzet. Tientallen keren moest ik bij mijn reizen naar Krakow bloemen gaan leggen op deze opgebaarde kist vanwege emigranten die het nog niet waagden zelf naar het toenmalige Polen te gaan. Dat kon omdat hij op kerkelijke grond werd opgebaard. Na de val van het sovjetimperium kreeg Pilsudski, samen met enkele kopstukken uit de tweede wereldoorlog (Sikorski, Anders, ...) in de nationale geschiedenis de plaats die hij verdient.

 

Wawel14  Wawel15  Wawel13  Wawel16  Wawel20

Krakow - Arrasy Wawelskie

In de Wawel-burcht vind je een uitgebreide collectie Vlaamse wandtapijten gemaakt in opdracht van koning Zygmunt II August.

 

Wawel Arrasy 001